Články se štítkem: ceny potravin

DRTÍ VÁS VYSOKÉ CENY POTRAVIN? TOHLE ZVLÁDNETE DOMA A ZA MINIMUM

06.09.2022 | Zvykli jsme si, že si všechno přineseme z obchodu. Nyní, na počátku možná největšího zdražování potravin v historii, se už ale vyplatí přemýšlet, zda není lepší si některé věci připravit doma. Ačkoli se to nezdá, finanční úspora dosahuje často i 80 procent.

PŘELAĎTE NA ÚSPORNÝ REŽIM: 4 KROKY K ŠETŘENÍ

05.08.2022 | Otázka finanční náročnosti nákladů vynaložených za potraviny je na denním programu, bohužel, a současné vyhlídky nepočítají se zásadní změnou scénáře. Je zřejmé, že šetřit je a bude potřeba. Ovšem je také nutné vzít úsporný režim za správný konec.

ZMRZLINA V OHROŽENÍ? NEVÍME, ZA KOLIK, ŘÍKAJÍ VÝROBCI

01.08.2022 | Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě. Vyplývá to z ankety mezi výrobci zmrzliny.

LETNÍ NÁKUPY ZA VÍC: KTERÉ POTRAVINY PODRAŽILY?

14.07.2022 | Na pultech obchodů v polovině června meziročně nejvíce zdražila mezi základními potravinami hladká pšeničná mouka. Její cena byla o téměř 74 procent vyšší než před rokem. Zhruba o dvě pětiny se proti loňské polovině června zvýšila průměrná cena vajec a kmínového chleba a o třetinu více zákazníci zaplatili za krystalový cukr a bílé pečivo. Naopak zlevnila jablka.

NÁVŠTĚVA HOSPODY? TAK MOŽNÁ NA ROZMYŠLENOU...

27.06.2022 | Do českých restaurací chodí na pivo aspoň jednou za dva týdny polovina dospělých, v roce 2019 to byly téměř tři čtvrtiny. Před pandemií štamgasti zašli do oblíbené hospody v průměru devětkrát za měsíc, teď je to osm návštěv, vyplývá z aktuálního průzkumu Plzeňského Prazdroje, jehož výsledky má ČTK k dispozici.

UMĚLÉ ZVYŠOVÁNÍ CEN? ŽÁDNÁ UTOPIE - REALITA!

21.06.2022 | Podle posledních dat Českého statistického úřadu v květnu pokračoval meziroční růst cen výrobců. Nejvíce pak v zemědělství, kde ceny vzrostly dle odhadů o 39,2 procenta. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce, jsou však ceny v některých případech uměle vyšroubované obchodníky. Snížení daně z přidané hodnoty na potraviny by dle něj však nemělo žádný efekt na koncové ceny.

NEPOCTIVCI V AKCI: STARÉ ZÁSOBY SE PRODÁVAJÍ ZA NOVÉ CENY

13.06.2022 | Do současných cen potravin v obchodech se podle jejich svazu propsalo masivní zdražování zemědělských surovin. Vysoká cena je podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy často způsobena spíše panikou než nedostatkem surovin.

A BUDE HŮŘ? ANEB KAM SE JEŠTĚ VYŠPLHÁ JEDEN NÁKUP?

08.06.2022 | Ještě nikdy v polistopadové historii nečelili zemědělci, výrobci potravin i samotní spotřebitelé tak rychlému a plošnému růstu cen, jako je tomu v letošním roce, především pak kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině. Jíst méně kvalitně přitom také není cesta… Jaký tedy zaujmout přístup v době plné nejistot?

BÝVALO TO JÍDLO CHUDÝCH, TEĎ BUDE ZA "MAJLANT": SMUTNÝ OSUD FISH&CHIPS

01.06.2022 | V podniku Hooked Fish and Chips v západním Londýně se Bally Singh usilovně snaží udržet britskou tradici. Jeho snahy podkopává prudký růst cen ryb, brambor, oleje a dokonce i mouky, tedy všeho, co se používá pro oblíbený pokrm fish and chips - rybu smaženou v těstíčku a bramborové hranolky.

MANAGER ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ: RESTAURACE BUDOU KONČIT, NEMÁ V NICH KDO PRACOVAT

30.05.2022 | Restaurace čelí nejen rostoucím cenám energií, ale také velkému tlaku na růst mezd kvůli nedostatku zaměstnanců. V budoucnu to může vést k tomu, že podniky budou buď končit, nebo vařit jídlo jen několik dní v týdnu. Tento trend lze vidět už v zahraničí i v Česku. ČTK to řekl manažer Asociace kuchařů a cukrářů Tomáš Popp.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.